Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Filet myjemy i kroimi w kostkę, mieszamy z przyprawami i łyżką oliwy z oliwek, wstawiamy na chwilę do lodówki żeby mięso przesiąkło przyprawami (ja daję trochę curry, paprykę czerwoną, zioła prowansalskie, bazylię trochę solę i daję szczyptę pieprzu). Cebulkę i cukinię kroimi w kostkę, pieczarki w plastry wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oliwy z oliwek (lub oleju). Jak cebulka się usmaży a pieczarki zmiękną dodajemy kurczaka.Gdy kurczak już się obsmaży dodajemy odcedzoną kukurydzę.Całość smażymy jeszcze chwilę i gdy już kurczak jest usmażony dodajemy ser żółty - jego zadaniem jest "skleić" wszystko, żeby farsz był bardziej spójny. Gdy ser się roztopi wykładamy na naleśniki i składamy w kopertę. Można podać z dowolnym sosem (czosnkowym, koperkowym, pomidorowym) lub ketchupem.
Wariant drugi: Nie dodajemy żółtego sera do farszu, kładziemy jego plasterki na naleśniku i na to wykładamy gorący farsz. Następnie naleśnik zwijamy w rożek (gorący farsz roztopi ser). Można na chwilę rożki z nadzieniem wstawić do piekarnika.
Czas przygotowania: 45min (wliczając czas przygotowania naleśników)
Koszt (2os)- ok 7-8zł