Przepis i sposób przygotowania na: Stek miłości z opiekanymi ziemniaczkami
Kroki postępowania
Jako mięso wybrałam rumsztyk z kostką, Czyli wersja ,, I '' steku ,,T-bone'' , bez polędwicy ale z kosteczka wiec to nie ,,ambassador'' po więcej informacji zapraszam na bloga :) Nasza wołowina jest inna wiec trzeba ja dobrze skruszyć.Do tego celu przygotowujemy marynatę.
Jedną cebule kroimy w plasterki a seler myjemy i kroimy w kostkę.Wino wlewamy do małego garnczka , dodajemy zmiażdżony czosnek, liść laurowy, ziarenka pieprzu , cebulę i seler . Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do do przestygnięcia.
Gdy marynata jest przynajmniej letnia zalewamy mięso tak by było przykryte w całości.Przykrywamy i zostawiamy w lodowce około 2 godzin , max 6
Przygotowujemy sałatkę
Mi udało się dostać bardzo wyjątkowe pomidorki koktajlowe, mix kolorów i odmian naprawdę wyglądały zjawiskowo.Odkładamy 2 duże pomidorki do dekoracji a resztę myjemy i kroimy na połówki , dodajmy drobno posiekana jedną cebulkę, grubo mieloną sól ,posiekany świeży rozmaryn i pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ocenić można to po sprężystości mięsa. Delikatnie palcem lub widelcem
Sprawdzić czy mięso jest tak miękkie jak nasada kciuka gdy dotykamy jej pacem wskazującym, środkowym i serdecznym (tej samej dłoni). Z tym trzeba dojść do wprawy , nie ma problemu gdy ktoś lubi dobrze wysmażony :D
Smacznego.