Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Śliwkowiec w czekoladzie.

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem:
żółtko jajek
4 sztuki
cukier
3/4 szklanki
budyń śmietankowy
1 opakowanie
cukier waniliowy
2 opakowania
Sklep Prymat
mleko 2%
1/2 litra
masł
30 dag
Biszkopt
jajko
6 sztuk
mąka
6 łyżek
proszek do pieczenia
1 łyżka
kakao
1 łyżka
Nadzienie:
śliwki suszone
50 dag
Polewa:
masło 250 g
1/2 kostki
kwaśna śmietana
1/2 szklanki
czekolada gorzka
2 szt.
wódka
2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowiec w czekoladzie.

Śliwki moczymy w wódce przez 12 godzin.
Przygotowujemy ciemny biszkopt.
Z białek ubić sztywną biane, i ciągle ubijając dodajemy, cukier, żółtka a na koniec przesianą make wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wszystko mieszamy,wylewamy na blachę i pieczemy przez ok.35 minut w temp.180 stopni.
Krem
Budyń i 4 żółtka rozprowadzamy połową szklanki Zimnego mleka. Resztę cukru gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym , wlewamy rozmieszany z żółtkiem proszek budyniowy i mieszając gotujemy.
Masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową na jednolity krem.
Śliwki wyjęte z wódki kroimy na małe kawałki.
biszkopt nasączamy wódką od śliwek, smarujemy kremem i równomiernie kładziemy śliwki. Czekoladę i masło rozpuszczamy nad parą, dodajemy śmietanę mieszamy.
Polewamy polewą obficie ciasto i wstawiamy do lodówki żeby wszystko stężało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 14.02.2012 21:34
uwielbiam ze śliwką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak