Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka jarzynowa
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach.
Przestudzić i jeszcze letnie obrać i pokroić na siatce do sałatki.
Wrzucić do miski.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i wkroić do ziemniaków.
Marchewkę i pietruszkę ugotować, przestudzić, obrać i też pokroić siatką.
Por umyć i drobno pokroić, dodać do warzyw.
Ogórki pokroić w kostkę, wrzucić na sitko, brać porcjami i odciskać sok.
Odciśnięte ogórki wrzucić do miski ( ja odciskam ogórki ponieważ puszczają dużo soku i po jakimś czasie sałatka robi się rzadka ).
Na sicie odcedzić kukurydzę i groszek, dodać do sałatki.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i musztardą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić na pół godziny i ponownie spróbować czy sałatka jest dobrze doprawiona.
W razie konieczności dosolić lub dodać pieprzu.