Przepis i sposób przygotowania na: "uwięzione bąbelki" deser
Zrobienie tego deseru wymaga trochę czasu, jednak myślę że efekt jest tego warty.
Coca colę posłodź 2 pastylkami słodzika, lub cukru rozpuszczonego w małej ilości wody.
Bitą śmietanę posłodź słodzikiem (1) lub cukrem i ubij na sztywno.
Żelatynę rozpuść w pól szklanki wody.
Do szklanych kielichów wlej trochę coli i żelatyny, odstaw w zimne miejsce (wystawiłam na balkon na -1st. mrozu). Poczekaj aż stężeje. Małą porcję śmietany wymieszaj z odrobiną żelatyny i za pomocą łyżki nanieś na warstwę z coli. Wstaw w chłodne miejsce i poczekaj aż stężeje. I znów to samo z colą itd do wyczerpania składników.
Dwutlenek węgla w coli podczas zastygania nie może uciec i tworzy duże bąbelki, które dają moim zdaniem atrakcyjny wygląd i nawet w galaretce czuć efekt gazowany. Cola jest słodka jednak żelatyna wiąże słodycz dlatego radzę dodatkowo posłodzić.