Przepis i sposób przygotowania na: W oczekiwaniu na wakacje
1 szklanka musu z jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
100 ml jogurtu waniliowego
dodatkowo:
kolorowe barwniki
dowolny poncz do nasączenia
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie biała bardzo sztywna, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, ciasto delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem małej tortownicy. Piec w temp. 180-190 do 35, ale trzeba pilnować.
Upieczone, zimne ciasto przeciąć na trzy krążki które dokładnie nasączyć dowolnym ponczem ja użyłam herbaty z dużą ilością cytryny. Na paterze ułożyć spód ciasta, wyłożyć na nim całą gęstą masę truskawkową, przykryć drugim krążkiem na którym wyłożyć całą, gęstą masę jabłkową, przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
Przełożony tort włożyć na minimum 1 godz do lodówki do zastygnięcia, po tym czasie całe ciasto posmarować masą budyniową, a to co zostało podzielić na odpowiednie porcje i zabarwić na żółto, zielono i brązowo. Masą napełnić rękawy cukiernicze z odpowiednimi końcówkami i wyciskać porcję kremu zaczynając od żółtych płatków formować słoneczniki. Na brązowe środki kwiatów można dodatkowo ułożyć drobno posiekaną czekoladę. Masa truskawkowa: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować na mus, wymieszać z jogurtem truskawkowym i zimną galaretką, dokładnie wymieszać.
Masa jabłkowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Mus jabłkowy ubić z jogurtem waniliowym i zimną galaretką. Masa budyniowa: Budyń ugotować w 1 szklance mleka i wystudzić, margarynę utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń.