Skórka pomarańczowa

Skórka pomarańczowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg skórki zdjętej z pomarańczy

  • 3/4 kg cukru

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórkę zdjętą z pomarańczy włóż do miski, zalej zimną wodą. Powinna się moczyc 2 dni - wodę należy zmieniac 2-3 razy na dobę.Wymoczoną skórkę włóz do garnka z wrzątkiem, gotuj 5 min. Odcedź na druszlaku, przestudź, pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 2 szklanki wody, wsyp cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Do syropu włóż pokrojoną skórkę, zmniejsz płomień, gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny aż kawałki skórki staną się szkliste. Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj sok wyciśnięty z połowy małej cytryny. Gotową, jeszcze gorącą skórkę wkłądaj do słoików, zakręc, postaw w chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

23.07.2011 10:30
super

Klaudia007

31.07.2010 09:20
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat