Drożdże dokładnie ucieramy z dwoma łyżkami cukru, wlewamy do nich ciepłe mleko i mieszamy dokładnie z połową szklanki mąki (bierzemy ją z tego przygotowanego 0,5kg). Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrósł. W tym czasie wsypujemy do miski mąkę, cukier waniliowy, wbijamy dwa jajka, a dwa żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do reszty składników. Do miski wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy dokładnie ciasto ręką. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło, które dodajemy do ciasta, gdy już dobrze je wyrobimy i dalej wyrabiamy, by tłuszcz dokładnie wymieszał się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, by podwoiło swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować masę serową-twaróg ucieramy pałką z cukrem pudrem i otartą skórką z pomarańczy. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na cienki placek i smarujemy masą serową, a następnie zwijamy. Struclę układamy w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Jeżeli wierzch ciasta zbyt szybko się zarumienił, trzeba je przykryć folią aluminiową.