Przepis i sposób przygotowania na: Nalesniki z dzemem truskawkowym
Wszystkie składniki wymienione należy zmiknoować, oczywiście oprócz oleju. Na przygotowanej patelni należy rozprowadzić bardzo mała ilość oleju. Następnie nastawiamy ją na gazie i mocno rozgzrewamy. Do ciasta dodajemy olej i dokldnie mieszamy. Na patlenie wylewamy tak około 1/2 łyżki ( takiej jak do zupy- bynajmniej w moim przypadku) a nawet ciut mniej przygotowanego ciasta nalesnikowego. Od tego moemenctu na patelnie nie wlewamy juz oleju, w koncu znajduje sie on uz w cieście naleśnikowym. i tak postępujemy kolejno z każdym nalesnikim. Oczywiście smażymy go z jednej i z drugiej strony.
Gotowe placki naleśnikowe nalezy z jednej strony pokryć dzemem truskawkowym, jego ilośc zalezy od osoby , jal lubi dzemu wiecej to więcej, ale zeby nie wypływał z placka. Ilośc dzmu indywidalna, w zależności jak kto lubi, Następnie nalesnika składamy w trojkąt, najpierw na pół , potem nzowu na pół. Jak ktoś chce to Polewamy śmietaną i jemy. Czasem niektórzy lubią nalesniki podgrzać wcześniej by były bardziej chrupiące. Wiec smietane kladziemy dopiero po podgrzaniu nalesnika.