Makaron- kolanka ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie należy umyć dokładnie porcję rosołową z kurczaka pod bieżącą wodą. Mięso włożyć do garnka z wodą- 3 litry, następnie do garnka dodać listek laurowy. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler umyć dokładnie, oczyścić i pokroić w słupki, dodać do mięsa. Następnie dodać pieprz. Ugotować wywar. W dalszej kolejności należy umyć pomidory dokładnie, pokroić je w cząstki, dodać do nich łyżkę masła,łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i dusić w rondelku przez około pół godziny. Następnie rozgotowane pomidory, przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się skórek i nasion, uzyskany przecier dodać do wywaru powstałego z warzyw i mięsa, zagotować wszystko razem, kilkanaście minut. Następnie śmietanę przelać do kubeczka, zahartować gorącą zupą, dokładnie rozprowadzić i dodać do garnka. Porcjować z makaronem kolankami.