Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie śliwkowym
Co zrobić na obiad? Odpowiedź jest prosta! Pyszne polędwiczki w sosie śliwkowym. Sos jest zrobiony z suszonych śliwek, a mięso podane z kaszą kuskus. Świetna do tego obiadu będzie sałata z sosem winegrette.
1. Polędwiczki należy pokroić w medaliony (grubsze plastry), delikatnie rozgnieść ręką i posolić.
2. W czajniku gotujemy wodę i zalewamy śliwki, a w drugiej misce - kuskus. Kuskus trzymamy pod przykryciem około 10 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i na maśle układamy medaliony i smażymy na złoty kolor. Gdy już będą rumiane, robimy sos.
4. W kubeczku łączymy śmietankę wraz 1 łyżeczką mączki kukurydzianej. Dobrze mieszamy i wlewamy do zalanych woda śliwek. Dodajemy kilka ziaren kolorowego pieprzu. Wszystko wlewamy na patelnię i dusimy pod przykryciem do miękkości.
5. Polędwiczki wieprzowe podajemy z kuskusem. Polędwiczki są naprawdę delikatne w smaku, a śliwki sprawiają że rozpływają się w ustach.