Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna tarta ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą
Schłodzone masło siekamy z mąką i szczyptą soli, wbijamy 1 jajko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na ok 15 minut. Po czym wylepiamy nim natłuszczoną foremkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 10-12 minut aż się przyrumieni.
W międzyczasie podsmażmy na oliwie wycisnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do samku solą i pieprzem i dusimy by odparować nadmiar wody. Studzimy.
Z pozostałych 2 jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy, białka ubijamy na sztywno i porcjami dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszając.
Wylewamy masę na podpieczony spód i wciskamy w nią kawałki łososia i fety.
Pieczemy w 180C przez ok 25-30 minut.