Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Mleko, cukier i masło podgrzewać, aż cukier i masło się rozpuszczą. Do ostudzonej masy wbić żółtka i jajko - lekko ubić. Dodać rozkruszone drożdże i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać przesianą mąkę i wyrobić przez około 15 minut. Formę wysmarować olejem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować kruszonkę. Na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier, a po chwili mąkę. Następnie odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżka i ostudzić.
Wyrośnięte ciasto włożyć do formy. Ułożyć umyte i pokrojone owoce, a następnie posypać kruszonką. Piec około 40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.