Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem borówkowym
Umyte borówki umieścić na patelni na małym ogniu. Gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. U mnie trwało to ok. 30 min. Gotowe borówki zmiksować na pure, przecisnąć przez sito. Zagotować je ponownie na patelni kiedy będą gorące dodać 1 łyżeczkę agaru i mieszać aby się rozpuścił, potem kolejną ciągle mieszając aby agar się rozpuścił. Borówki ostudzić.
Ubić białka ze szczyptą soli, dodając cukier partiami ciągle miksując. Białka po przechyleniu miski powinny być nieruchome. Śmietanę ubijać, pod koniec dodać fixa ciągle ubijając. Do ubitych białek dodać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając. Do kremu dodać borówki i delikatnie całość wymieszać. Na jedną połówkę ciasta wyłożyć krem i delikatnie przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto położyć na papier do pieczenia, przykryć papierem i wstawić do zamrażalnika na 1-1,5 godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe do podawania można posypać cukrem pudrem.