Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany kurczakiem i kuskusem
Do farszu użyłam ,również papryczki habanero, ale radzę ją wykorzystać tylko gdy macie ochotę na coś pikantnego.
1. Bakłażana przekrój na pól (wzdłuż) wybierz łyżką środek, aż powstaną "łódeczki".
2. Powstałe łódeczki i wydrążoną część zasól, aby pozbyć się goryczy.
3. Odstaw na 30 minut.
W tym czasie zajmij się farszem:
1. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na patelni podsmaż pokrojona w kostkę cebulę i pierś z kurczaka, również kostka.
3. Dodaj przepłukane wydrążone części bakłażana, również kostka.
4. Wszystko zalej pomidorami z puszki.
5. Następnie dopraw sos do smaku.
6. Połącz z kuskusem.
A teraz wszystko musisz połączyć.
1. Łódeczki wypłucz pod zimną wodą i wypełnij farszem. Na wierzch połóż plasterki żółtego sera.
2. Bakłażany muszą piec się w temperaturze 180C około 30 - 40 minut ( bez termoobiegu ).
SMACZNEGO!