Krokiety ryżowo - grzybowe

Krokiety ryżowo - grzybowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1
  • jajka

    2
  • szklanka bułki tartej

    1
  • łyżki ziaren sezamu

    2
  • łyżki mąki

    3-4
  • olej

    do smażenia:
  • grzyby leśne

    30-50 dag
  • ryż

    1 szkl. (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, drobno pokroić; grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, przesmażyć cebulę, dodać grzyby, smażyć kilkanaście minut mieszając i odparowując nadmiar wody, przestudzić. W misce wymieszać ugotowany, zimny ryż, usmażone grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dobrze wyrobić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypać nieco bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabierać porcje masy wielkości dużej garści, formować podłużne krokiety, obtoczyć w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem. Kłaść na patelnię,na rozgrzany olej, smażyć na złoto-brązowo. Podawać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mariowalcz25

19.03.2012 12:06
kro-kiety

Agnik

02.10.2011 13:43
pycha

Marybeth

14.09.2011 16:42
Pyszne :)

eli_555

24.08.2011 22:44
pyszne,super

mdepfs

15.11.2010 14:44
ale fajne :)

ewelina/bunia

27.09.2010 20:20
dobre

bogumiła3

21.08.2010 00:13
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat