Krewetki w cieście kokosowym podane z sałatką z arbuza, melona i mango z sosem miodowo-sojowym

Krewetki w cieście kokosowym podane z sałatką z arbuza, melona i mango z sosem miodowo-sojowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki

    16/20 szt
  • jajka

    2 szt
  • oliwa z oliwek

    10 ml
  • świeża kolendra

    1 gałązka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • papryczka chili

    1 szt
  • arbuz

    100 g
  • melon

    100 g
  • mango

    100 g
  • świeża mięta

    1 gałązka
  • olej do smażenia

    3 łyżki
  • ciemny sos sojowy

    4 łyżki
  • miód pszczeli

    1 łyżka
  • sambal oelek

    1 szczypta
  • imbir w zalewie

    1 szczypta
  • truskawki świeże

    4 szt
  • kiełki

    50 (mieszanka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone krewetki zamarynować w oliwie, czosnku, imbirze, chili i świeżej kolendrze. Odstawić na godzinę do lodówki.
W rondelku gotować sos sojowy do momentu zgęstnienia, pod koniec gotowania dodać imbir, sambal oelek, miód i upalone ziarna sezamu.
Krewetki wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i nabić na drewniane wykałaczki. Następnie zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć wiórkami kokosowymi i smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Tak przygotowane krewetki podawać na pokrojonych w cienkie paseczki (julienne) owocach tropikalnych, wymieszanych z oliwą z oliwek, posiekaną miętą oraz truskawkami. Całość posypać kiełkami oraz skropić sosem miodowo-sojowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

14.10.2011 07:17
uwielbiam owoce morza

magical66

14.08.2011 21:18
co za połączenie- mega ciekawe :)

Grażyna10

02.08.2011 01:04
mniem mniam

Karolina71

20.06.2011 20:22
Musze wypróbować ;) Zrobie mojemu mężczyźnie bo ma strasznie czułe podniebienie i uwielbia eksperymenty ;)

Magdalena80

11.06.2011 23:39
ale elegancja...

miszelka

06.04.2011 17:01
wygląda super, na pewno wypróbuję ten przepis

szajba2

01.03.2011 15:17
na pewno nie dla mnie

marcia71

19.02.2011 23:58
super

nikusonka

19.02.2011 20:51
musi być pyszne

Karolina92

25.11.2010 18:31
nie lubie melona, ale krewetki w ciescie kokosowym-mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat