Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cannelloni z farszem krabowym podane z sosem homarowym

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne
160 g
paluszki krabowe
250 g
sparzony szpinak
50 g
cytryna
½ szt
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
mleko
200 ml
śmietana
100 ml
mąka
2 łyżki
masło
2 łyżki
gałka muszkatołowa Prymat
1 szczypta
homar
1 szt
włoszczyzna
250 g
koniak
1 łyżka
koncentratpomidorowy
1 łyżka
śmietana
20 ml
czosnek
1 ząbek
wędzony łosoś
100 (norweski)
krewetki koktajlowe
150 w zalewie
parmezan
100 gg

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z farszem krabowym podane z sosem homarowym

Sposób przygotowania:
Płaty makaronu lasagne ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie, następnie wystudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Sos homarowy: obrane i umyte warzywa zalać wodą i zagotować. Do wrzącej wody dodać umytego homara i gotować 20 minut, doprawiając solą. Następnie homara wyjąć z wody, wystudzić, obrać ze skorupy i pozostawić (zostanie dodany do farszu). Warzywa zmiksować z powstałym wywarem, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, zabielić śmietaną i doprawić koniakiem.

Farsz: paluszki krabowe, krewetki, wędzonego łososia, szpinak i mięso homara zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Tak przygotowany farsz ułożyć na makaronie i zawijać, formując rulon.

Sos beszamelowy: z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną, zagotować, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W żaroodpornym naczyniu umieścić połowę sosu beszamelowego, na nim ułożyć wcześniej przygotowane cannelloni z farszem krabowym, polać resztą sosu beszamelowego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 100-110°C. Po wyjęciu z piekarnika polać ciepłym sosem homarowym i udekorować listkami świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 10.05.2011 23:33
na kolację dla zakochanych jak najbardziej tak :)
iga2 10.05.2011 23:26
bardzo wykwintne
szajba2 28.02.2011 15:44
dziwnie wygląda to danie
Barbara55 02.11.2010 15:44
ciekawe
rakow2
rakow2 30.10.2010 16:23
wygląd nie specjalnie smakuje pewnie jeszcze gorzej
cukiereczek 30.07.2010 08:10
Jak dla mnie super
Jolanta40 06.07.2010 09:20
jak ja chciałabym nauczyć się tak podawać potrawy, nie wspominając o gotowaniu :)
TyTaN 31.05.2010 22:08
wygląda profesjonalnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak