Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowiec
cz??ci biszkoptu ko?o, a drug? pokroi? na paski szeroko?ci 1 cm. Okr?g?? form? lub
misk? pojemno?ci 1,5 litra wy?o?y? przezroczyst? foli?. U?o?y? w niej ciasno paski ciasta
jasn? stron? do góry, nas?czy? 3 ?y?kami rumu i odstawi? w ch?odne miejsce.
30 dag ?mietanki podgrza? i rozpu?ci? w niej 15 dag czekolady. Zostawi? na 20 min w
ch?odnym miejscu, a nast?pnie lekko ubi?. Posmarowa? równomiernie paski ciasta i
odstawi? w ch?odne miejsce. Reszt? ?mietanki ubi? na sztywno z cukrem, doda? orzechy
i reszt? czekolady. Zmiesza? krem z reszt? rumu i nape?ni? form?. Wyrówna?
powierzchni? i obci?? wystaj?ce ponad krem cz??ci biszkoptu. Przykry? przygotowanym
ko?em ciasta, owin?? foli? i zamra?a? ok. 4-5 godzin. Wy?o?y? na talerz, usun?? foli? i
posypa? najpierw cukrem pudrem, a potem kakao. Pokroi? na kawa?ki i podawa?.