Grillowana pierś z kurczaka na chrupiącej sałatce z awokado, melona i mango ze świeżą miętą podany z sosem miodowo-sojowym i ziarnami sezamu

Grillowana pierś z kurczaka na chrupiącej sałatce z awokado, melona i mango ze świeżą miętą podany z sosem miodowo-sojowym i ziarnami sezamu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    600 g
  • sambal oelek (zmiksowana czuszka)

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sos sojowy

    50 ml
  • oliwa z oliwek

    100 ml
  • mieszana kiełków: sojowych, słonecznikowych, rzodkiewki, rzeżuchy

    100 g
  • awokado

    1 szt
  • mango

    1 szt
  • melon gallo

    1 szt
  • świeża mięta

    1 pęczek
  • ziarna sezamu

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1/2 szklanki
  • miodu pszczelego

    ¼ szklanki
  • sambal oelek

    ½ łyżki
  • imbir w zalewie

    1 łyżeczka
  • imbir w zalewie

    1 łyżeczka
  • wasabi

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka marynować 2 godziny we wszystkich składnikach marynaty. Po zamarynowaniu smażyć na patelni grillowej po ok. 5 minut z każdej strony.
Wszystkie owoce obrać i pokroić na dowolny kształt, połączyć z kiełkami, a następnie ułożyć na talerzu wraz z grillowanym kurczakiem i plastrami marynowanego imbiru. Całość skropić orientalnym sosem miodowo-sojowym i posypać ziarnami sezamu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

as28

09.11.2012 14:47
mniam

as28

09.11.2012 14:47
mniam

szajba2

27.02.2011 14:42
sos miodowo-sojowy to na pewno nie dla mnie

Barbara55

31.10.2010 15:50
kurczak ok, reszta do ...

rakow2

29.10.2010 19:16
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat