Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krajanka orzechowa

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
400 g
margaryna
300 g
cukier
150 g
jajko
2 szt.
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
margaryna
200 g
miód
100 g
cukier
200 g
śmietana
100 g
orzechy laskowe
400 g
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka orzechowa

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Wałkujemy dość cienko, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w temp. 170*C. W garnku podgrzewamy tłuszcz, miód i cukier. Po rozpuszczeniu cukru odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę i posypujemy orzechami oraz rodzynkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut. Ciasto kroimy na małe kwadraciki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kusza23 24.02.2012 12:13
Całkiem, całkiem.
Karolcia12 22.01.2012 22:47
przydałoby się zdjęcie tego smakowitego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak