Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowy sernik z kruszonką
Masa:
½ kg sera
20 dag cukru
4 jajka
5 gruszek
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Zapach
Skórka pomarańczowa
Przygotować masę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać po łyżce zmielonego sera. Następnie dodać proszek budyniowy oraz ubitą na sztywno pianę. Dodać dowolny zapach oraz skórkę pomarańczową.
Kruszonka:
20 dag cukru
20 dag masła
15 dag mąki
5 dag wiórek kokosowych
Przygotować kruszonkę. Zagnieść składniki i włożyć do zamrażalki.
Tortownicę wysmarować masłem i wylepić ciastem pamiętając o brzegach. Następnie wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki. Wylać masę serową i posypać startą na tarce kruszonką. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Do kruszonki można również dodać nieco cynamonu.