Przepis i sposób przygotowania na: ciacho a\'la azjatyckie
proporcje na formę okrągłą o średnicy 20 cm, wysokość 4 cm
1. Żółtka ubiłam mikserem z cukrem waniliowym, a białka na sztywno.
2. Ciasto: W misce wymieszałam mąkę (użyłam pełne ziarno Lubelli) z proszkiem do pieczenia. Z masy żółtkowej oddzieliłam 1/3 i zmieszałam z melasą, po czym dodałam do mąki razem ze śmietanką kokosową. Dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na dno formy, uprzednio wysmarowanej olejem.
3. Górna warstwa: Kremowe tofu - użyłam własnej roboty (przepis tu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/192324/-b-tofu-domowej-roboty-b-.html). wymieszałam ze startym na grubej tarce miąższem świeżego orzecha kokosowego.
W rondelku rozpuściłam białą czekoladę (3 kostki zostawiłam do dekoracji) ze śmietanką kokosową. Po przestygnięciu wymieszałam mikserem z masą żółtkową oraz proszkiem budyniowym i dodałam do masy: tofu + kokos. Na końcu delikatnie wmieszałam ubite białka.
Całość przelałam na ciasto do formy.
4. Piekłam 40 min w temp 170 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika posypałam startą resztką czekolady, można posypać dodatkowo świeżym kokosem.
Gotowe. Polecam.