Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kiwi
20 dag margaryny,
2 kisiele cytrynowe,
galaretka agrestowa.
Śmietanka:
1/2 l śmietanki 30%,
2 galaretki agrestowe,
3 opak. śmietan - fix ,
5 owoców kiwi.
1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, na koniec dodać ocet. Wsypać zmieszane sypkie produkty. Przełożyć do blaszki o wym. 25x36 cm, piec ok. 30 min w temp. 175st.
2. Krem:
Kisiele ugotować w 3 szkl. wody. Do gorącego wsypać galaretkę, mieszać, aż się rozpuści. Na koniec dodać margarynę, dokładnie rozmieszać. Całkowicie ostudzić.
3. Śmietanka: Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzątku, przestudzić. Śmietanę ubić z fixami, ubijając, stopniowo wlewać galaretkę. Na biszkopt wyłożyć połowę kisielu, ułożyć plasterki kiwi, przykryć resztą masy kisielowej. Na wierzch wyłożyć śmietankę. Schłodzić.