Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serce indycze
500 g
cebula
1 szt
marchewka
2 szt
majeranek
szczypta
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
przyprawa do potraw
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mąka
1 łyżka
ryż
ryż
1 szkl
woda
2 szkl
pomidory suszone
1 łyżeczka
olej
1 łyzka
na buraczki
buraczki cwikłowe
5-6 szt
wino
0,5 szkl
cukier
0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

Serca oczyścić, wymoczyć i zalać czystą wodą tak by pływały. Dodać pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w całości, doprawić solą i majerankiem i jarzynką, ugotować do miękkości.
Buraczki umyć, zalać wodą i ugotować.
Ryż ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i suszonych pomidorów. Pozostawić pod przykryciem.
Serca wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, marchewkę również i pokroić na plasterki. Wrzucić ponownie do bulionu. Dodać posiekany czosnek i gotować odparowując nadmiar płynu. Pod koniec podprawić mąką rozrobioną w malej ilości wody.
Ugotowane buraczki obrać i przekroić dekoracyjnie lub na zwykłe plastry. Na patelni zagotować wino z cukrem aż wytworzy się syrop. Dodać buraczki i obracać je gotując ok 5-7 min.
Na talerzu nakładać porcje gulaszu z serc, na nie kulki ryżu i obok buraczki polane dodatkowo glazurą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.07.2012 00:11
ciekawe danie;)
Małgorzata106 24.04.2012 20:04
pycha
Karmel 16.03.2012 21:08
super
joanna77 14.03.2012 19:57
jak pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak