Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serce indycze 500 g
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
majeranek szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
ryż
ryż 1 szkl
woda 2 szkl
pomidory suszone 1 łyżeczka
olej 1 łyzka
na buraczki
buraczki cwikłowe 5-6 szt
wino 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

Serca oczyścić, wymoczyć i zalać czystą wodą tak by pływały. Dodać pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w całości, doprawić solą i majerankiem i jarzynką, ugotować do miękkości.
Buraczki umyć, zalać wodą i ugotować.
Ryż ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i suszonych pomidorów. Pozostawić pod przykryciem.
Serca wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, marchewkę również i pokroić na plasterki. Wrzucić ponownie do bulionu. Dodać posiekany czosnek i gotować odparowując nadmiar płynu. Pod koniec podprawić mąką rozrobioną w malej ilości wody.
Ugotowane buraczki obrać i przekroić dekoracyjnie lub na zwykłe plastry. Na patelni zagotować wino z cukrem aż wytworzy się syrop. Dodać buraczki i obracać je gotując ok 5-7 min.
Na talerzu nakładać porcje gulaszu z serc, na nie kulki ryżu i obok buraczki polane dodatkowo glazurą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.07.2012 00:11
ciekawe danie;)
Małgorzata106 24.04.2012 20:04
pycha
Karmel 16.03.2012 21:08
super
joanna77 14.03.2012 19:57
jak pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak