Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak krucho drożdżowy z ryżem, grzybami i rybą
W tym czasie grzyby umyć, zalać ok 0,5 l wody, zagotować, następnie wywar odstawić, a grzyby pokroić w paseczki.
Cebulkę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę margaryny i łyżkę oleju, podsmażyc cebulkę, dodać ryż i grzyby, smażyć ok 3 minut, całość zalać wywarem z grzybów, gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wywaru.
Rybę oczyszczoną podgotować w wywarze warzywnym, następnie oddzielić od skóry i ości (najlepiej te najwieksze kawałki, najdalsze od ogona). Mięso podzielić na mniejsze kawałki, posypać odrobiną soli ziołowej.
Zostało ciasto do wykonania: Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać masło lub margarynę, drobno posiekać nożem , następnie dodać jajko, żółtka, sól, rozczyn i śmietanę, posiekać i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 częci, każdą rozwałkować, uformować np na kształt ryby. Na pierwszą część ułożyć ryż, kawałki ugotowanej ryby, posiekany szczypiorek i małe kawałki jajka, całość przykryć drugim ciastem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie zaznaczyć wzorek, górę posmarować białkiem, piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok 45-55 minut.
Gotowe danie podawać z barszczem, świetnie smakuje ciasto posmarowane sosem chrzanowym (majonez wymieszany z tartym chrzanem)