Szpinak przebierz, opłucz, dobrze osusz. Obierz cebulę, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę smaż na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj szpinak, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą pieprzem i roztartym czosnkiem. Duś 1 minutę. W tym czasie żółtka jajek oddziel od białek, z białek z szczyptą soli ubij pianę. Ostrożnie wymieszaj z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wylej na szpinak posyp parmezanem, przykryj i na najmniejszym ogniu smaż około 20 minut. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki Wytnij gniazdka nasienne, a sam miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę. Gotowy omlet zsuń z talerza posyp pomidorami Omlet złóż na pol, natychmiast podawaj. wierzch posyp osmażonym boczkiem