Uszka z gotowanym mięsem i marchewką

Uszka z gotowanym mięsem i marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • oliwa

    1 łyżka
  • mięso gotowane

    20-25 dag
  • marchewka z rosołu

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • smalec

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    10 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa Przyprawa do zup Kucharek-

    do smaku
  • woda

    150 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Gotowane mięso przemielić w maszynce, Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, zeszklić posiekaną cebulę, dodać zmielone mięso, utartą na tarce marchewkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać i chwilę podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce smalcu. Z mąki, ciepłej wody, oliwy i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto jak na pierogi. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty o szerokości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta łyżeczką nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi. Włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

16.02.2014 17:07
ciekawe nadzienie z mięsem :)

IlonaAlbertos

17.04.2013 11:23
Takich nie robiłam, ale może warto?

pipi765

18.01.2012 15:08
łasuch ze mnie na uszka

MAR3STA

17.01.2012 17:14
pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat