Przepis i sposób przygotowania na: Pałka z kaczki na sosie figowym
Pałki z kaczki przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki.
Gdy mięso się nasiąknie, spażymy na oliwie, aby mięso się zarumieniło. Następnie wkładamy mięso do piekarnika na około 25 min w temp 200 stopni. W tym czasie mięso powinno dojść.
Sos:
W rondelku szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie zalewamy winem i dodajemy figi (najlepiej jak są swieże, ale ja użyłam teraz z puszki i też wyszło dobre). Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15min, aż figi prawie się rozpadną. Można podać z cząstkami fig, albo użyć blendera i zmiksować sos na aksamitną masę. Można lekko doprawić. Mój sos wyszedł słodki i wyraźny, więc nie musiałam doprawiać.
Wszystko wykładamy na talerz, podawać z dodatkami według własnych upodobań.