Przepis i sposób przygotowania na: zrazy schabowe w sosie korniszonowym
schab rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, z jednej strony każdy plaster smarujemy musztardą, układamy na nim cieniutki plasterek boczku, po jednym słupku ogórka, po kawałku skórki z chleba i trochę cebuli, zwijamy i spinamy wykałaczką.
obsmażamy na oleju,
przekładamy do rondla, zalewamy bulionem,, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, resztę cebuli, resztę chleba, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę musztardy i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie
wtedy wyjmujemy mięso, wyrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, a sos miksujemy blenderem do gładkości.
dodajemy zahartowaną śmietanę, z wody i mąki robimy zawiesinę, dodajemy ją do sosu i mieszamy, żeby nie porobiły się gródki.
następnie wkładamy mięso, i podgrzewamy jeszcze 5 minut.