Sajgonki wg Babcigramolki :

Sajgonki wg Babcigramolki :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • garść pokrojonej w drobne paseczki kapusty pekińskiej

  • 3 łyżki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewki

  • imbir świeży

    1 łyżeczka
  • kiełki sojowe

    1/2 szkl.
  • sos słodko-kwaśny

  • piwo

  • składnik niedostępny

  • mięso mielone

    5 dag
  • makaron ryżowy

    2 dag
  • grzyby mun

    5-6 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć na 15 minut we wrzącej wodzie . Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Odcedzić i pokroić na kawałki ..Odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .Podsmażyć na nim mięso rozdrabniając je w trakcie smażenia na małe kawałki .Dodać marchewkę , kapustę , grzyby , imbir i kiełki sojowe . Smażyć mieszając aż kapusta zmięknie ( ok. 3 minut ). Odcedzić farsz z nadmiaru oleju. Wymieszać z makaronem ryżowym . Doprawić do smaku sosem sojowym .
Na talerz wylać trochę piwa i maczać w nim z obu stron papier ryżowy. Układać na ściereczce .Zostawić na 2-3 minuty. Na każdy krążek kłaść pełną łyżkę farszu .Składać jak krokiety i zwijać w ruloniki .
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść sajgonki. Smażyć obracając aż się zarumienią . Zdjąć z patelni i odstawić. Bezpośrednio przed podaniem jeszcze raz wkładać na gorący olej i dosmażyć do zarumienienia na złoto .
Podawać z sosem słodko-kwaśnym .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

29.05.2012 06:36
pyszności

Agnieszka/picola

29.09.2011 21:53
interesujące

eli_555

07.06.2011 23:24
bardzo lubię sajgonki

Sarenka

08.01.2011 09:47
Sajgonek jeszcze nigdy nie robilam, choc od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem ich przygotowania. Apetycznie wygladaja, szczególnie ten papier ryzowy brzmi intgyrujaco!

jadzik

01.10.2010 15:48
na pewno wypróbuję:D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat