Przepis i sposób przygotowania na: Samosy indyjskie świąteczne
Z masła, mąki, wody , proszku do pieczenia zagnieść ciasto na samosy. Odłożyć na stolnicę.
Farsz:
Ziemniaki ugotować, dodać 1/2 gorącego mleka i 1 łyżkę masła, ugnieść na puree ziemniaczane, dodać groszek, dodać kilka różyczek kalafiora oraz przyprawy, wymieszać, rozrzedzić jogurtem bałkańskim.
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować. Wykrawać koła trochę większe niż jak na zwykłe pierogi, układać farsz na środku krążka, brzegi zwilżyć wodą, zlepiać i układać na papierze do pieczenia. Następnie posmarować wodą każdego samosa i posypać kminem rzymskim.
Piec około 20 minut lub 15 na termoobiegu w 180 stopniach. Podawać z sosem czosnkowym, salsą jako przystawkę.