MARYNATA: ocet, olej, sok z cytryny, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, liść laurowy, szczypta bazylii i tymianku. Zagotować, ostudzić i zalać lekko natarte mięso w misce. wstawić do lodówki na 3 dni. Wyjąć z marynaty i odsączyć, naszpikować boczkiem i czosnkiem, zwinąć, posypać mąką i obwiązać. Włożyć do brytfanny na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć dookoła. warzywa cienko pokroić, włożyć pod mięso, dolać 2 łyżki przecedzonej marynaty, wstawić do piekarnika i piec w zamkniętej brytfannie podlewając marynatą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć, usunąć sznurek i po lekkim przestudzeniu pokroić w plastry. Sos z warzywami zmiksować, dodać posiekane kapary i śmietanę. Do sosu włożyć plastry mięsa i wstawić na 10 minut do piekarnika.