Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

gołąbki z kaszą i grochem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
1 główka
pęczak
15 dkg
oliwa
2 łyżki
cebula
2 szt
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
majeranek
1 łyżka
Sklep Prymat
wywar z warzyw
1,5 szklanki
masło
1 łyżka
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
mąka
1 łyżeczka
cukier
1/2 łyżeczki
groch
30 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki z kaszą i grochem

W osobnych garnkach gotujemy groch i kaszę.Cebulę obieramy drobno siekamy i zarumieniamy na rozgrzanej oliwie.Z kapusty usuwamy głąb a liście sparzamy wrzątkiem.Łączymy ugotowany groch z kaszą cebulą majerankiem solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.Tak przygotowany farsz nakładamy na liście i zwijamy jak tradycyjne gołąbki.Układamy je ciasno w rondlu zalewamy połową wywaru z warzyw i dusimy na małym ogniu.W rondelku topimy masło dodajemy mąkę i robimy zasmażkę,rozprowadzamy ją wywarem i gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje,następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem.Wlewamy do gołąbków pod koniec duszenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak