Żeberka cielęce w cebuli :

Żeberka cielęce w cebuli :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 0,6 kg żeberek cielęcych ( paski ),sól,pieprz mielony

  • 4 średniej wielkości cebule,4 ziela angielskie,2 liście laurowe ,1 łyżka masła

  • smalec

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka pokroić na kawałki ( 4 ).Posolić , popieprzyć .Na patelni rozgrzać smalec z masłem i obsmażyć na rumiano z obu stron mięso. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w piórka cebule, ziele angielskie, liście laurowe .Na patelnię wlać odrobinę wody i chwilę gotować – przelać do garnka .Wlać resztę wody . Dusić na małym gazie aż cebula się rozpadnie, mięso będzie miękkie ( będzie odchodzić ok. kości ) , a sos zredukuje się do ¾ szklanki. Wyjąć mięso , wyluzować kości i włożyć powrotem do sosu. Doprawić do smaku pieprzem i maggi ( lub sosem sojowym ) .
Jeśli ktoś chce może sos przetrzeć przez sito lub zmiksować .

Jeśli kogoś dziwi użycie do podsmażania cielęciny smalcu to wyjaśniam .Nauczyła mnie tego moja Babcia . Obiegowo uważa się ,że smalec pasuje tylko do wieprzowiny . Tymczasem cielęcina obsmażona właśnie na mieszance masła i smalcu nabiera smaku .Warto spróbować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolajka

22.06.2011 05:44
wspaniały obiad, akurat na jutro

Jolanta40

08.04.2011 22:29
smakowity obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat