Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami, kremem i bezą

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka
1,5 szkl
masło
15 dag
żółtko jajek
3 szt
cukier puder
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
śmietana
1 łyżka
cukier waniliowy
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
Krem:
mleko
1,5 szkl
budyń waniliowy
1 szt
masło
20 dag
cukier puder
3 łyżki
spirytus
2 łyżki
bezy
1 paczka
Biszkopt
1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami, kremem i bezą

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z miękkim masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć na przygotowaną blaszkę, posypać bułką tartą, ułożyć wydrążone śliwki skórką w dół. Włożyć do nagranego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń i spirytus. Na wystudzone ciasto wyłożyć połowę kremu, przykryć blatem biszkoptowym, posmarować pozostałym kremem i ozdobić małymi bezikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 25.10.2012 08:24
ciekawy przepis
mirosława4 30.09.2012 21:03
ale bym zjadła kawałeczek:)
Łukasz15 11.04.2012 09:19
smaczne
Łukasz15 11.04.2012 09:19
smaczne
ronald88 16.03.2012 11:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak