Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem.

Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet wędzony z kurczaka

    1 sztuka
  • czosnek

    5 ząbków
  • sól

  • ryż

    100 gram
  • smietana 18%

    0,5 szklanki
  • majonez

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0,5 cytryny
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • sok ananasowy z puszki

    0,5 szklanki
  • ananas z puszki

    2 plastry
  • papryka słodka mielona

    2 szczypty
  • pieprz czarny grubo mielony

    4 szczypty
  • zioła prowansalskie

    2 łyżeczki
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • śliwki węgierki

    6 (suszone)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem.
Pierś nadziewamy śliwkami ( staramy się, żeby nie pękła, ale jak to się stanie, to można spiąć wykałaczkami), robiąc otwór małym nożykiem i wciskając pokrojone na 3 części śliwki. Taką pierś wrzucamy do syropu z ananasa. Plastry ananasa kroimy w kosteczkę i dorzucamy do syropu. Dusimy do odparowania wody.
Krok 2 - Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem.
Gdy woda odparuje, solimy ni pieprzymy pierś, dorzucamy zioła prowansalskie (1 łyżeczkę) i pozwalamy się karmelizować.
Taką pierś odstawiamy na chwilkę, by nie była zbyt gorąca do krojenia.
Krok 3 - Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, wrzucamy na patelnię i z odrobinką oliwy, doprawiamy solą, papryką i kurkumą. Przekładamy do miseczki, lub kubeczka, nakładamy na nią talerz, odwracamy. Kilka razy klepiemy miseczkę i podnosimy, aby uzyskać ładny kształt. Na gorę powstałej babeczki układamy kilka kostek ananasa i polewamy sosem ananasowym ryż.
Krok 4 - Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem.
Pierś kroimy w plastry i układamy pod ryżem. Dekorujemy pozostałymi kostkami ananasa i sosem ananasowym.

Sos czosnkowy przygotowujemy z drobno posiekanego czosnku, ziół prowansalskich, pieprzu, łyżeczki oliwy, majonezu, soli i śmietany oraz soku z cytryny.

Sos rozlewamy na pozostałej powierzchni talerza - idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Polecam !

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelina/bunia

19.07.2012 19:08
kupa roboty podziwiam..wygląda bosko

smerfetka79

08.05.2012 23:26
wygląda smakowicie:)))

MAR3STA

22.03.2012 14:02
pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat