Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet wielkanocny

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe
50 dag
mięso cielęce z łopatki
50 dag
cebula
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
jajko
3 sztuki
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
gałka muszkatołowa Prymat
1 szczypta
wątróbka wieprzowa
50 dag
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
6 ziaren
Sklep Prymat
grzyby suszone
2 dag
boczek
20 dag
kajzerka
1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wielkanocny

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebule obrać. Marchewkę oczyścić i opłukać. Mięso, boczek, cebulę, marchewkę oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego Prymat i reszty przypraw. Pod koniec duszenia włożyć umytą, pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso, wątróbkę i boczek wyjąć, a w sosie namoczyć bułkę i odcisnąć. Mięso, boczek wątróbkę, bułkę i warzywa trzykrotnie zemleć, wbić jajka, wsypać przyprawy Prymat i starannie wymieszać.

Dno i boki formy wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżka, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię szerokim nożem maczanym w letniej wodzie.
Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić na plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 10.02.2011 09:30
ciekawe
berys18 12.12.2010 09:43
super
Barbara55 13.10.2010 16:18
taki domowy pasztet to jest coś!
patelka 03.09.2010 12:03
mniam
Anna189 28.08.2010 19:57
pasztet z grzybami mniam mnian

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak