Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    50 dag
  • mięso cielęce z łopatki

    50 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • jajko

    3 sztuki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa Prymat

    1 szczypta
  • wątróbka wieprzowa

    50 dag
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • pieprz czarny ziarnisty

    6 ziaren
  • grzyby suszone

    2 dag
  • boczek

    20 dag
  • kajzerka

    1 sztuka
  • ziele angielskie całe

    4 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebule obrać. Marchewkę oczyścić i opłukać. Mięso, boczek, cebulę, marchewkę oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego Prymat i reszty przypraw. Pod koniec duszenia włożyć umytą, pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso, wątróbkę i boczek wyjąć, a w sosie namoczyć bułkę i odcisnąć. Mięso, boczek wątróbkę, bułkę i warzywa trzykrotnie zemleć, wbić jajka, wsypać przyprawy Prymat i starannie wymieszać.

Dno i boki formy wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżka, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię szerokim nożem maczanym w letniej wodzie.
Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić na plastry.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jaheira11

10.02.2011 09:30
ciekawe

berys18

12.12.2010 09:43
super

Barbara55

13.10.2010 16:18
taki domowy pasztet to jest coś!

patelka

03.09.2010 12:03
mniam

Anna189

28.08.2010 19:57
pasztet z grzybami mniam mnian

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat