Przepis i sposób przygotowania na: pieróg z pstrągiem
Oczyszczone filety pstrąga, plasterki cebuli i szczypior zalać winem z oliwą i wstawić do lodówki na noc.
Do mąki wbić 1,5 jajka, dodać łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Drewnianą łyżką wymieszać, dodać smalec i zagnieść twarde ciasto. Uformować kulę i na noc do lodówki.
2. DZIEŃ \"TERAŹNIEJSZY\":
Rozmrożone filety z soli (w temp. pokojowej) odcisnąć z wody i zmielić. Zmielone wymieszać ze stopionym masłem koperkiem, śmietaną, 2 jajkami, otartą skórą z cytryny i bułką tartą, doprawić. Piekarnik nastawiamy na 190 st..
Wyjmujemy ciasto, wyrabiamy jeszcze raz, oddzielamy 2/3 i rozwałkowywujemy :) posypując mąką. Masłem smarujemy blaszkę (wąską, długą jak do keksu) i wykładamy ciastem. Na nim układamy połowę masy ze zmielonej ryby, na niej filety z pstrąga, następnie resztę masy rybnej. Resztę ciasta po rozwałkowaniu przycinamy do rozmiaru blaszki i przykrywamy zlepiając brzegi pieroga za pomocą pozostałego 1/2 jajka. W celu odparowania robimy pare dziurek ( na wierzchu). Końcówki ciasta używamy do dekoracji. Pieczemy 35 minut i po tym czasie posmarować z wierzchu ciasto jajkiem roztrzepanym z 1/2 łyżki mleka. Zmniejszamy temp. do 150 st. i pieczemy 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy (w blaszce), wyjmujemy z blaszki i wkładamy do lodówki owinięty pieróg w folię. Podajemy krojony jak ciasto w plastrach 1-1,5 cm grubości.
3. Jak już zjesz- patrz punkt1.