Pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przesmażyć pieczarki, posolić. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do pieczarek. Wszystko wymieszać, przestudzić. Ser zetrzeć na małych albo średnich otworach tarki. Część sera dodać do pieczarek, resztę zostawić. Ser z pieczarkami wymieszać, doprawić do smaku. Jajka ugotować, ostudzić, obrać, przekroić na połowy. wyjąć żółtka, rozdrobnić widelcem, dodać do pieczarek. Wymieszać. Farsz nakładać na połówki jajek, posypać startym serem. Bułkę przekroić, wyjąć miąższ, rozkruszyć albo drobniutko posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, obsypać przygotowane jajka. Jajka wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać ok. 10 minut.