Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a\'la Ambasador
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, a potem pojedynczo żółtka. Przerwij ubijanie, dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej prostokątnej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 25 minut (u mnie około 50...). Ostudź i nasącz ostudzoną kawą.
Krem:
3/4 szklanki mleka zagotuj. W 1/2 szklanki mleka wymieszaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Przelej do gotującego się mleka i gotuj około minuty. Zdejmij z ognia i ostrożnie zmiksuj masę z żółtkami. Odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj masło i miksując, stopniowo dodawaj wystudzoną masę. Na końcu można dodać likier kawowy.
Ciasto:
Krem podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej - bakalie.
Na biszkopt wyłóż najpierw ciemny krem, a potem jasny.
Wierzch ciasta udekoruj startą na tarce czekoladą lub granulkami kawy rozpuszczalnej i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Piekłam w blaszce 15x26 cm
Więcej - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/12/ciasto-ala-ambasador.html