Przepis i sposób przygotowania na: strucla z jabłkiem i camembert
Camembert kroimy na plastry.
Ciasto francuskie, ja używam gotowego bo jest bardzo dobre, a oszczędza się czas :) Ciasto kładziemy rozwinięte na stole i zostawiając 2-3 centymetry od krótszych brzegów układamy wzdłuż dłuższej części na przemian plastry jabłka i camembert.
Całe nadzienie posypujemy (dość obficie) świeżo mielonym pieprzem - najlepiej kolorowym.
Zostawiamy ok 2 cm od jednego z szerszych brzegów, by złączyć ciasto.
Delikatnie zwijamy strucle, tak by ciasto się nie przerwało. Dłuższy bok łączymy delikatnie naciskając i zostawiamy by był na górze strucli. Brzegi ciasta zawijamy pod spód.
Całe ciasto malujemy pędzlem rozbełtanym jajkiem.
Na koniec górę strucli nakłuwamy kilkakrotnie na górze.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
temperatura 190 stopni (z termoobiegiem)
czas pieczenia: 20 minut
Smacznego!!!