Przepis i sposób przygotowania na: Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie.
Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy, zalewamy
rumem i odkładamy na ok. 2 godziny.
Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość.
Ciasto wałkujemy na ok. 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto zagniatamy tak, aby połączyło się z bakaliami. Ponownie wałkujemy na kształt owalny i na środek wykładamy wałek z zagniecionej wcześniej masy marcepanowej. Boki ciasta składamy, dobrze dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. godzinę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 40 min w temp.180\'C.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!