Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z papryką
Moja ulubiona fasolka do jaś średni, jako dodatek dodaję wędlinę, gotowane mięso lub to co jest akurat do przetworzenia.
Fasole ok 500g, płuczemy dokładnie w ciepłej wodzie do \"czysta\", a następnie zalewamy świeżą.Ostawiamy na noc.
Rano dolewamy wody do fasoli dodajemy odrobinę kucharka( do smaku) i gotujemy do miękkości. Gdy fasola zacznie dochodzić podsmażamy mięso, wędlinę itp z cebulką i papryką (paprykę mozna poprostu wrzucić niech się dusi). Następnie łaczymy wszystko w jednym garnku. Do całości dodajemy rozcieńczony wodą przecier w takiej ilości ile chcemy uzyskać sosu. Całośc przyprawiamy przyprawą do gyrosa, może być sól, pieprz, papryka (na tym etapie nie polecam już kucharka, ponieważ w połaczeniu z przecierem robi się mdły). Na koniec rozprowadzamy 2-3 lyżki mąki z wodą ( bez grudek) i po trochę wlewamy do fasoli dopasowując gęstość do naszych potrzeb. Dodawanie osobno przecieru i mąki spowoduje, że fasolka, a raczej sos będzie mniał piękny kolor.
Chwilę gotujęmy i gotowe.
Moim zdaniem nie będzie co mrozić....:)