Keks

Keks

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    300 g
  • cukier drobny

    150 g
  • margaryna

    170 g
  • jajka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • bakalie

    szklanka
  • alkohol

  • napar z herbaty

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki, morele, owoce suszone kandyzowane(np. ananas), daktyle, figi, rodzynki - zalać mocnym trunkiem, najlepiej brandy, whysky lub śliwowicą wymieszaną z naparem herbaty tak, by w szklance bakalie były zalane. Zostawić na kilka godzin a najlepiej na noc. Odcedzić z godzinę przed pieczeniem ale nie wylewać naparu z alkoholem.
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze!
Białka oddzielić od żółtek i z 2 białek ubić sztywną pianę.
Margarynę z cukrem i solą utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać do masy pojedynczo żółtka. Połączyć z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Dokładnie ucierać. Dodać rum. Następnie delikatnie wymieszać z ubitą pianą z 2 białek. Delikatnie, najlepiej już za pomocą łopatki dodać do ciasta oprószone mąką bakalie.
Ciasto przelać do masy keksowej otłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
Piec ok. 45-50 minut do suchego patyczka w temp. 180˚C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasia36

25.04.2013 22:29
Pyszny keks

EmciaPichci

11.02.2013 20:09
pyszny!

Anna152

07.02.2013 18:23
swietny

Fiffi

23.03.2012 23:51
muszę spróbować tego keksa, bo jak to tej pory nie trafiłam na dobry przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat