Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie

4.9
(54)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód prawdziwy
0,5 szklanki
Musztarda sarepska Prymat
2-3 łyżki
Sklep Prymat
sos sojowy ciemny
5 łyżki
czosnek
3 ząbki
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
pierś z kaczki
ze skórą szt.
tymianek
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie

Kroki postępowania

1
Pierś z kaczki podzielić na połówki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, opruszyć solą i pieprzem. Przełożyć do miski. W dużym kubku połączyć miód, musztardę, sos sojowy, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać marynatę do miski z piersią kaczki. Włożyć pierś w marynacie do lodówki na min. 24 godziny.
Krok 1 - Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie foto
2
Po wyjęciu piersi z lodówki, rozgrzać dobrze tłuszcz na patelni i ułożyć na niej pierś wyciągnietą z marynaty skórą do dołu i mocno zrumienić.
Krok 2 - Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie foto
3
Obrócić na drugą stronę i również mocno zrumienić. Nstępnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, skórą do góry i włożyć bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec ok 20-25 min. ( zależy od wielkości piersi)
Krok 3 - Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie foto
4
Po wyjęciu z piekarnika pokroić w plastry (kaczka musi być delikatnie różowa w środku...wtedy jest najlepsza).
Podawać z dodatkami wg. uznania. Ja najbardziej lubię z sałatką z fasoli (przepis w mojej księdze)
Krok 4 - Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 28.11.2012 19:16
pierś kaczki najczęściej przyrządzam z nutą słodyczy, podobnie jak Ty. Dodatek musztardy fajnie może uzupełnić ten smak
agata1722
agata1722 02.02.2012 10:55
palce lizać
Agnieszka_B 27.12.2011 13:35
A ja muszę przyznać, że nie robię kaczki zbyt często. I sama nie wiem dlaczego...
BernadettaP 27.12.2011 09:37
Ja też lubię \"szaleć\" z kaczką :) i dziś właśnie będę też robić piersi :)
Anna146 27.12.2011 07:12
pomysł na super obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak