Galantyna z kury

Galantyna z kury

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kura wypatroszona

    2 sztuki
  • wątroba

    10 dkg
  • mleko

    2/3 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • galatera

    2 szklanki
  • pietruszka i seler

    po 10 dkg
  • koper

    2 dkg
  • sól

    do smaku
  • bułka czerstwa

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozebrać kury i usunąć kości. Oddzielić skórę od mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Usmażyć omlet. Sparzyć wątrobę. Zmielić dwukrotnie mięso i bułkę. Masę dokładnie wyrobić, dodając pod koniec przyprawy oraz pokrojony omlet i pokrojoną wątrobę. Wymieszać. Na folię aluminiową rozłożyć skórę, na której ułożyć masę uformowaną w wałek. Wałek wraz ze skórą zawinąć w folię i zawinąć sznurkiem. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem selerów i pietruszki. Po ugotowaniu ostudzić galantynę w wywarze, po czym wyjąć, zdjąć folię, poporcjować. Poszczególne porcje dekorować koperkiem i zalać tężejącą galaretą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Niunia

14.05.2012 16:33
smaczne

Iwona51

18.01.2012 09:14
super

Seba

31.07.2011 11:11
pycha

RenataZ-et

07.06.2011 00:37
bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat