Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo makowy z bitą śmietaną
2. Żółtka ubić z cukrem a białka na sztywną pianę. Żółtka zmieszać ze zmielonymi orzechami i sokiem z 1 cytryny i bułką tartą. Dodać białka i delikatnie wymieszać.
3. Wyłożyć do formy na masę makową jako górną warstwę, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-50 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
4. Zimne ciasto wywrócić do góry nogami aby masa makowa była na wierzchu.
Galaretkę o dowolnym smaku rozpuścić w szklance gorącej wody i poczekać aż wystygnie. Ubić śmietanę na sztywno. Połączyć galaretkę ze śmietaną i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto jako ostatnią górną warstwę. (można po bitą śmietanę wyłożyć jakieś owoce np w smaku galaretki ale nie jest to konieczne.
Torcik gotowy po schłodzeniu.